sábado

Assista a Cerimonias de Cha pelo youtube


 Cerimonias do Cha ou Otemaes

1.  Bonryaku Temae otemae com bandeja

Desenvolvido pelo 13o  iemoto, Ennosai, este temae, tambem chamado Ryakubon, emprega os movimentos aprendidos no warigeiko para preparar o cha fraco (usucha). A bandeja "caminho da montanha" eh utilizada para carregar os utensilios e preparar o cha.


1. Bonryaku Temae tray/abbreviated/procedure for preparing tea before a guest

Devised by the 13th iemoto, Ennosai, this temae, also called Ryakubon, employs the kata learned in warigeiko to prepare thin tea (usucha). The "mountain path" (yamamichi) tray is used to hold utensils and prepare tea.

2. Usucha Hirademae procedimento inicial para cha fraco
Este procedimento prepara tigelas de cha individuais usando o natsume, o mizusashi, a chaleira (kama), a concha (hishaku), and o apoio da concha (futaoki), entre outros. 

Este temae eh realizado ou carregando todos os utensilios sendo o hakobi temae ou com os utensilios em uma estante, o tana temae.

2. Usucha Hirademae thin tea/basic/tea procedure
The procedure of preparing individual whisked bowls of powdered thin tea using a cold-water jar (mizusashi), a kettle (kama), a ladle (hishaku), and a lid rest (futaoki), in addition to the basic utensils. 

This temae is performed either by carrying in all the utensils, referred to as a hakobi temae, or by placing some of the utensils on a shelf, a tana temae.

Hakobi temae
https://www.youtube.com/watch?v=tjMaGjNOF3k&list=PLqoS8zi8xVhkEXl4UEl91-RakqfLy6FIH

3. Koicha Hirademae cha forte

Este procedimento para preparar uma tigela de cha forte que eh compartilhada entre os convidados de eh o ponto alto de uma cerimonia de cha completa (chaji). O cha eh preparado adicionando mais ou menos agua e tem uma consistencia aveludada. Pode ser preparado como hakobi ou tana temae

3. Koicha Hirademae thick tea/basic/tea procedure
The procedure for preparing a bowl of thick tea, which is shared among the guests and is the highlight of a full-length tea gathering (chaji). The tea is prepared by adding less water and kneading rather than whisking it into a smooth, velvety consistency. It is performed as a hakobi or tana temae.

Hakobi temae

https://www.youtube.com/playlist?list=PLqoS8zi8xVhkF8qRcUXUNf02AVPfsfjNI


4. Shozumi Hirademae first/charcoal/procedure


Procedimento de arranjar o carvao no furo


The procedure of arranging unlit charcoal pieces around pilot pieces (shitabi) during the first half of a full-length tea gathering (chaji). This procedure is practiced as a hakobi or tana temae.


https://www.youtube.com/playlist?list=PLqoS8zi8xVhl-YnkRkLkBWOdAzLOjOxLX

5. Koicha com Tana

















6. Kagetsu

Otemae em grupo

https://www.youtube.com/watch?v=uyaX132M1C0&index=7&list=PL172F0D394AAE2C33

#Cerimoniadocha #Caminhodocha #chado #otemae

Nenhum comentário: